Jadłospis
14 – 18 lipca
śniadanie |
II śniadanie |
obiad |
podwieczorek |
|
Poniedziałek |
Kawa inka (200ml) mleko, napój roślinny, kawa inka. Pieczywo(30g): chleb kanapkowy, chleb słonecznikowy. Masło/flora (20g). Polędwica sopocka (20g). Twaróg ze szczypiorem (20g): twaróg, szczypiorek, sól. Pomidor, rzodkiewka (20g)
|
Melon (50g) |
Zupa pomidorowa z makaronem (250g): woda, przecier pomidorowy, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, makaron, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Pulpety w sosie musztardowym (50g)): mięsi mielone wieprzowe, musztarda cebula, czosnek, sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie. Ziemniaki (100g). Sałata z kukurydzą (50g): sałata, kukurydza, oliwa z oliwek, sól. Fasolka szparagowa na parze (50g) Lemoniada (200ml) |
Bułka Kajzerka (30g). Masło/flora (10g). Dżem owocowy (20g). Serek wiejski (20g). Herbata owocowa (200ml). |
Alergeny: |
1,2,7 |
|
1,3,7,9,12 |
1,3,7 |
Wtorek |
Kakao (200ml): mleko, napój owsiany, kakao, miód.. Bułka Kajzerka (30g). Masło/flora (5g). Szynka krucha (20g). Ser żółty (50g). Ogórek, kalarepa (20g). |
Jabłko (50g). |
Zupa krem z kalafiora (200ml): woda, kalafior, śmietana, korzeń pietruszki. Pieczona pierś z indyka w sosie żurawinowym (150g): filet z indyka, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, żurawina. Kasza gryczana (50g): kasza gryczana, sól. Surówka z pomidora (50g): pomidor, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Bukiet warzyw (50g). Kompot z wiśnia (200ml): Wiśnie, woda. |
Chałka/ plecionka drożdżowa (60g). Masło/flora (10g). Dżem owocowy (20g). Herbata z miętowa (200ml). |
Alergeny: |
1,3,7 |
|
1,3,9,12 |
1,3,7 |
Środa |
Zupa mleczna (200ml): mleko, napój roślinny, kasza manna. Pieczywo(30g): chleb słonecznikowy. Pasta warzywna z kalafiora (50g): ciecierzyca, kalafior, sól. Serek włoski (20g). Pomidor, awokado (20g). Herbata rumiankowa (200ml). |
Banan (50g). |
Zupa jarzynowa (250g): woda, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniak, kalafior, groszek, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Makaron z serem i sosem paprykowym (100g):makaron, papryka, śmietana, ser żółty, sól, papryka słodka Surówka z ogórka kiszonego i rzodkiewki z koperkiem (50g): ogórek kiszony, rzodkiewka, koper, oliwa z oliwek. Lemoniada (200ml): woda, cytryna. |
Bułka paryska (60g). Serek kakaowy (20g): twaróg sernikowy, kakao. Serek śmietankowy (20g): twaróg sernikowy, śmietana. Herbata z cytryną (200ml). |
Alergeny: |
1,3,7,8 |
|
1,3,7,,12 |
1,3,7,9 |
Czwartek |
Płatki owsiane na mleku (200ml): mleko, napój roślinny, płatki owsiane górskie.. Pieczywo(30g): chleb kanapkowy, chleb gruboziarnisty. Masło/flora (10g). Parówki drobiowe (20g). Serek Bieluch (20g). Marchewka, ogórek, rukola (20g). Herbata koperkowa (200ml). |
Arbuz (50g). |
Zupa koperkowa z makaronem (250g): woda, koperek, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniak, śmietana 18%, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Kotlet mielony (100g): szynka wieprzowa, jajo, bułka pszenna, bułka tarta, cebula, sól, pieprz. Ziemniaki (50g). Marchewka z jabłkiem (50g): marchewka, jabłko, sól, oliwa. Brokuł, kalafior, marchew na parze (50g). Kompot wieloowocowy (200ml): woda, czarna porzeczka, wiśnia, truskawka. |
Pieczywo(30g): chleb kanapkowy, chleb razowy. Masło/flora (10g). Tuńczyk (50g). Serek puszysty (20g) Marchewka, ogórek kiszony (50g). Herbata koperkowa (200ml) |
Alergeny: |
1,3,7 |
|
7,9,12 |
1,3,7 |
Piątek |
Pieczywo(30g): chleb kanapkowy, chleb razowy. Masło/flora (10g). Twaróg z rzodkiewką (20g): twaróg, rzodkiewka, sól. Szynka krucha (20g). Ser żółty (20g). Pomidor, ogórek, sałata (20g). Herbata z cytryną (200ml). |
Mus owocowy (50g). |
Żurek z białą kiełbasą (250g): woda, żur koncentrat, białą kiełbasa, ziemniak, śmietana 18%, cebula sól, liść laurowy, ziele angielskie. Ryż z prażonym jabłkiem i brzoskwinią (250g): ryż, jabłko, brzoskwinia, sól, jogurt naturalny. Lemoniada (200ml): woda, cytryna, pomarańcza, miód. |
Rwaniec z cynamonem (50g): wyrób gotowy. Mleko bananowe (200ml): mleko, napój owsiany, banan. |
*Dzieci na diecie bez mleka krowiego otrzymują napoje i tłuszcz pochodzenia roślinnego.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- jajka i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
- seler zwyczajny i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny
- mięczaki i produkty pochodne