Jadłospis
15 – 19 kwietnia
śniadanie |
II śniadanie |
obiad |
podwieczorek |
|
Poniedziałek |
Kawa inka (5g) (gluten) na mleku/napoju roślinnym (200ml) Chleb mieszany (30g) (gluten), chleb staropolski (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Szynka eko (20g), serek puszysty (20g) (mleko) Papryka (20g), marchewka (20g) |
Banan (50g) |
Zupa kapuśniak z ziemniakami (250g) (seler) Rattatouille z indykiem (100g) Kasza jęczmienna (50g) (gluten) Sałata lodowa z pomidorkami (50g) Kompot wiśniowy (200ml) |
Ciasto drożdżowe (50g) (gluten, jaja, mleko) Koktajl truskawkowy na bazie kefiru (150g) (mleko) |
Wtorek |
Kasza manna (20g) (gluten) na mleku/napoju roślinnym (200ml) Chleb mieszany (30g) (gluten), chleb słonecznikowy (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Krakowska z indyka (20g), ser żółty (15g) (mleko) Ogórek kiszony (20g), rzodkiewka (20g) Herbata miętowa (200ml) |
Jabłko (50g) |
Zupa koperkowa z makaronem (250g) (mleko, seler, gluten) Kotlecik mielony wp. (70g) (gluten, jaja) Ziemniaki pieczone (100g) Buraczki tarte (50g) Surówka z kapusty pekińskiej z białą rzodkwią i ogórkiem (50g) Lemoniada (200ml) |
Chleb mieszany (30g) (gluten), chleb gruboziarnisty (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Kabanosy drobiowe (15g), serek Bieluch(20g) (mleko) Ogórek zielony (20g), pomidor (20g) Herbata wiśniowa (200ml) |
Środa |
Płatki jaglane (20g) na mleku/napoju roślinnym (200ml) Chleb mieszany (30g) (gluten), chleb razowy (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Filet z indyka (20g), pasta jajeczna (20g) (jaja) Papryka (20g), kalarepka (20g) Herbata malinowa (200ml) |
Sok Minionkowy (jabłko, mirabelka, marchew, cytryna) 150ml Wafle ryżowe (10g) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) (mleko, seler) Świderki kolorowe (50g) z mięsem drobiowym mielonym (60g), warzywami (50g) i żółtym serem (10g) (gluten, mleko) Surówka szwedzka (50g) Kompot wieloowocowy (200ml) |
Bułka paryska (40g) (gluten) z masłem(mleko) /florą (10g) Budyń czekoladowy własnego wyrobu (mleko, gluten) (200g) z wiśniami (50g) Herbata leśna (200ml) |
Czwartek |
Kakao (5g) na mleku/napoju roślinnym (200ml) Chleb mieszany (30g) (gluten), chleb orkiszowy (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Polędwica wiejska (20g), mozzarella mini (20g) (mleko) Ogórek zielony (20g), pomidor (20g) |
Ananas (50g) |
Zupa krem z dyni z grzankami (250g) (mleko, seler, gluten) Paluszki rybne pieczone (70g) (gluten, ryba) Ziemniaki (100g) Kukurydza z groszkiem na parze (50g) Surówka z rzodkiewki i ogórka (50g) (mleko) Lemoniada (200ml) |
Chałka (gluten, jaja) (40g) z masłem/florą (10g) z dżemem 100% owoców (15g) i serkiem wiejskim (20g) (mleko) Mus jabłko-banan-czarna porzeczka (100g) |
Piątek |
Płatki orkiszowe (20g) (gluten) na mleku/napoju roślinnym (200ml) Chleb mieszany (30g) (gluten), gruboziarnisty (30g) (gluten) z masłem (mleko) /florą (10g) Szynka krucha (20g), serek włoski (20g) (mleko) Rzodkiewka (20g), papryka (20g) Herbata wiśniowa (200ml) |
Pomarańcza (50g) |
Zupa z zieloną fasolką szparagową (250g) (mleko, seler) DRUGIE DANIE WYBRANE PRZEZ DZIECI W GŁOSOWANIU Pierogi ruskie z cebulką (250g) (gluten, jaja, mleko) Surówka z tartej marchewki (50g) Kompot z czarnej porzeczki (200ml) |
Zapiekanki z chleba mieszanego(gluten) z żółtym serem (mleko), wędliną i ketchupem własnej produkcji (80g) Kolorowe warzywa w słupki (40g) Herbata z cytryną (200ml) |
*Dzieci na diecie bez mleka krowiego otrzymują napoje pochodzenia roślinnego oraz tłuszcz do smarowania „Flora”.